Skip To Main Content

Project Information

Project Description

Program

The new Student Services Building (SSB) consolidates all student services—registration, tuition, financial aid—and related administrative departments into easily accessible, one-stop service centers.  The 140,000-square-foot structure replaces spaces now housed in the existing Classroom, Lab, and Administration (CLA) Tower and Registration Buildings, consolidates key departments located elsewhere on campus and allows for future growth. 

In the new three-story building, the service centers are mostly located on the ground level to facilitate access, increase visibility and streamline operations for students and staff.  Related offices for academic, student and administrative affairs are arranged on the second level to support services below and encourage collaboration among different departments through shared conference facilities, kitchen areas, and break rooms.  Offices for the university president, provost, and university advancement are situated on the third floor.  A smaller, two-story wing on the other side of a shaded pedestrian passageway houses testing, conference, and training rooms on the ground level, and the human resources department on the second level.

Design

CO Architects designed the 140,000-square-foot SSB as a new visual gateway to the California State Polytechnic University, Pomona campus.  Inspired by the nearby San Gabriel Mountains and foothills, the SSB is topped by an undulating, standing-seam aluminum roof to create a memorable introduction to the campus and tie the building to its context.  The 2 acre roof, serves as the main shading device for the curving building and open courtyard between the complex’s two wings.  Its metal surfaces extend to 28- to 30-foot-wideoverhangs to protect the aluminum-framed, glazed exterior walls from the sun.  The edges of the roof are perforated to filter dappled sunlight and maximize daylight in the building’s interior.  To mitigate the desert climate, the architects used extensive daylight and solar heat gain analysis modeling to optimize the roof geometry and minimize lighting and cooling energy loads.

The main building, occupied by student services and most of the administrative offices uses 65 foot wide floorplates to maximize the amount of daylight reaching the interior, where open offices extend from one side to another. Modular planning and strategic placement of building core elements (shafts, utility rooms, and restrooms) also allows for flexible and easily re-configurable office space.  A 50-foot-high passageway leads into a three-story lobby with an information desk where students will be directed to the service center, including enrollment and prospective student centers.  From inside the facility, views open to a courtyard at the center of the building.  This outdoor area provides spillover space for students waiting to meet with university staff.  On the top floor, offices for the university president and provost are situated within an open, loft-like space with 13-foot-high ceilings, clerestory windows and access to roof terraces.

The passageway separates the main building from the two-story wing housing the multi-purpose center.  This arcade leads from the main parking area to the student union and library, and is designed to feel like a shaded outdoor street connecting students to the heart of the campus.

Managing Department:
Facilities Design and Construction
Project Manager:
Bruyn Bevans, LEED AP
Executive Architect:
CO Architects, Alexander Korter RIBA LEED BD & C
Contractor:
CW Driver, Brian Demartino, LEED AP
Phase:
Construction
Project Delivery Method:
CM@Risk
Total Cost:
$79,559,000
Projected Completion:
Fall 2018
Building Square Feet:
138,325 GSF